POVRATAK U DOMOVINU

las vegas stratosfera

Već sam pisala o kumovima koji su otišli u Ameriku, davne 1986. godine. Dolazila je kuma par puta, posednjih godina češće, a kum nije bio, do prošle godine, 23 godine. Želeo je da dodje i vidi rodni grad. Nije ga prepoznao, naravno, toliko se izgradio.

 
Ono što je nainteresantnije, njihov sinčić je imao osamnaest meseci kada je otišao iz Novog Sada. Prvi put je došao ovamo, sa mamom kada je išao u peti razred. Roditelji su sa njim pričali srpski u kući, tako da je znao da priča sa nama, svima. Išao je od jednih prijatelja do drugih. Sve mu se dopalo, sem djubreta na sve strane. Tako mali a tako dobro zapaža!
 
Onda je došao još dva puta i svaki put mu je bilo predivno. Sada je bio tu, sa još tri momka, Amerikanca. Ima 27 godina i voli da dodje. Uvek mu je ovde divno. Sada su moje ćerke devojke, malo starije od njega, pa su mogle da ga izvode. Naravno i sestričina i još nekoliko prijatelja, njegovih godina. Oduševljeni su provodom, jer, tamo takvih kafića i takvih izlazaka, nema.
 
Kaže on da mu se mnogo promenio grad (poslednji put je bio pre 7 godina), centar je sredjen, fasade okrečene i sve je „cool“ i strašno jeftino. Blago njemu!
 
Ovde ima ujaka, koji je jako srećan što sestrić voli da dolazi u Novi Sad. Mali ima i polu sestru, koja je išla u peti razred osnovne škole kada je stigla u Las Vegas, udala se tamo, ima četvoro dece, ali, uopšte nema nikakvu želju da dodje i vidi svoj zavičaj. Nekako, verovatno, tu ljubav ili imaš u sebi ili je, sticajem okolnosti, ugušiš u sebi, stalno, potiskujući je.
 
Mali je u Las Vegasu pandur, mada je završio za inspektora, ali, praksa mora da se obavlja na ulici, ne znam tačno koliko vremena. Ima dosta kriminala u gradu, kaže on. Na pitanje da li je nekoga ucmekao, kaže da nije ali je prisustvovao jednom samoubistvu i pored nagovaranja da to ne učini.
 
Ne rekoh vam, da kao pandur, ima posebne povlastice kod dizanja kredita, tako da ima i svoju kuću u kojoj živi sa devojkom. Zadovoljan je i lepo mu je. Može sebi da priušti raznorazna putovanja, nekoliko puta godišnje. Nije kao nekada, kada su matorsoni, štedeći ceo život, dočekavši peMziju, dolazili u Evropu, san svakog od njih. O našim snovima, neću ovog puta! 😕
 
No, sigurno ovo neće biti njegova poslednja poseta gradu u kome je rodjen. Stvorio je ovde neraskidive veze i zna on, da uvek može da dodje, jer, pored rodbine, ima puno i prijatelja.
 
Odoše malo na hrvatsko primorje, kod prijatelja. Što da ne, kad ih imaju!
 
Svi smo jako srećni što „mali“ dolazi ovamo i što ima jaku želju da se vraća!
 
 
 
Advertisements

Аутор: dudaelixir

Čitaj blog, pa ćeš saznati sve o meni!

10 мишљења на “POVRATAK U DOMOVINU”

  1. Neobično je Miro da mali ima nostalgiju, ali, voli da dodje. Njegov otac se premorio prošlog leta, jer su obilazili sve prijatelje i poznanike. Rekao je da bi mu bilo bolje da je ostao kod kuće i radio. Zamorno je, zaista, ali im je bilo lepo što su nas sve videli, a i mi njih.

  2. *Breskvice, onima koji su ovde rodjeni, a gastarbajteri su, uvek im je lepo kada dodju „kući“. I naravno, jeftino im je sve! Čak je i kumčetu sve jeftino, a, inače, jako je čuvaran i dobro okreće dolar 10 puta pre nego što ga da! A radi od svoje petnaeste, zaradjuje sebi džeparac. Može mu se, jer je Amerika takva, da svako može da pronadje posao ako previše ne bira! 🙂

  3. Lepo je biti „kod kuće“ kao gost, to je njihova logika. 😉
    Znam i ja one koji dolaze ovde da uživaju, ali zbog boljeg života se vraćaju tamo gde su otišli. Tek kad neko ode u penziju vrati se konačno ukoliko ima velku želju i nije predaleko od svoje dece. 🙂

  4. Crno ili belo, uživaju dakako, sve im jeftino. Ovi moji kumovi su se odlično snašli i zaista uživaju. Ameri plaćaju tačno onoliko koliko radiš. A moraš da radiš, nema praznog hoda. Kuma ima još jednu ćerku, koja se tamo udala i ima četvoro dece. Za Amera se udala, dobar je muž, vredan, radan.
    No, svako je kovač svoje sreće! 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s